2011 Kıdem Tazminatı Düzenlemesi

2011 Kıdem Tazminatı Düzenlemesi

--Reklam--

Kıdem tazminatı nedir? Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Kıdem Tazminatı Kimlere Verilir? Kıdem Tazminatını Kimler Hakeder? Kıdem Tazminatını Kim Verir? İşveren Kıdem Tazminatını vermeli mi? Yeni Kıdem Tazminatı Nasıl İşleyecek? gibi sorulara cevap bulacağız.

--Reklam--

Hükümetin Kıdem tazminatı ile ilgili düşündüğü taslak ortaya çıktı. Peki kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu. Mahkemede binlerce davadan birisi haline gelen Kıdem tazminatları; işveren, mevcut durumda işçinin istifa etmesi halinde, kıdem tazminatı parasını ödemiyor ve buda davaların açılmasına yol açıyordu. Hükümet bu sorunu ortadan kaldıracak yeni düzenleme ile sorunu çözme peşinde.

Kıdem Tazminatı  Nedir?
Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Kıdem Tazminatı  Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye çalıştığı her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin otuz günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılmak suretiyle tazminat tutarı hesaplanır.

Kıdem Tazminatı Düzenleme Tasarısı-2011
Kıdem tazminatına yönelik düzenlemenin detayları ise belli oldu. İstifa eden çalışana verilmeyen tazminatın ödenmesini öngören tasarıyla fondaki paranın bütçeye aktarılması da engelleniyor.
Konuyla ilgili hazırlanan taslakta, kıdem tazminatı kaldırılmıyor.istifalar nedeniyle işveren tarafından ödenmeyen kıdem tazminatları devlet garantisi altına alınıyor.

Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Taslağına göre, kıdem tazminatları için bir fon oluşturulcak. Fonun gelirleri, işverenden kesilecek yüzde 3’lük gelirden oluşacak. Söz konusu oranının yükseltilmesi veya düşürülmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak. İşçilere ise ilave yük getirilmeyecek.

Kıdem tazminatı tutarı, çalışılan son yılın ortama ücreti tutarında olacak. Kıdem tazminatı ödemeleri, emeklilik, malüllük ve ölüm gibi durumlarda hiçbir şart aranmadan ödenecek.

Örneğin bir işçi, 5 yıl bir iş yerinde, 3 yıl bir başka işyerinde ve 2 yıl da başka işyerinde çalıştı. Ve bu işyerlerinden istifa ederek ayrıldı. Mevcut durumlarda hiçbir yerden kıdem tazminatı alamıyor. Yeni düzenleme ile söz konusu işçiye 10 yılı için kıdem tazminatı ödenecek. Eğer işçi hayatını kaybederse de ödeme mirasçılarına yapılacak.


Okumadan Geçmeyin:



En Çok Aranan Kelimeler:

Kıdem tazmınatı duzenlemesı,kıdem tazminatı 2011,kıdem tazminatı yeni düzenleme 2011,kidem tazminati yeni düzenleme,kıdem tazminatı kimlere verilir,yeni çalışma yasası 2011 kıdem tazminatı düzenlemesi,kıdem tazminatını kimler hak eder,yeni kıdem tazminatı düzenlemesi,kıdem tazminatı kimler hak eder,kıdem tazminatı kimlere ödenir

You may also like...

1 Response

  1. 18 Temmuz 2011

    2011 Kıdem Tazminatı Düzenlemesi…

    2011 Kıdem Tazminatı Düzenlemesi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir